8.5 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ: 3,5 εκατ.$ θα κοστίσει η μεταφορά 70 ζώων

Το σχέδιο για τη μεταφορά 70 ιπποπόταμων του Πάμπλο Εσκομπάρ θα κοστίσει στην Κολομβία3,5 εκατομμύρια δολάρια. 

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ο βαρόνος των ναρκωτικών αγόρασε ιπποπόταμους από την Αφρική. Όμως, μετά τον θάνατό του τα 1993, τα ζώα απέμειναν να περιπλανώνται ελεύθερα στην περιοχή που βρισκόταν το ράντσο του Πάμπλο Εσκομπάρ και οι περιβαλλοντικές αρχές δεν κατάφεραν να ελέγξουν την αύξηση του πληθυσμού τους. 

Τους επόμενους μήνες σχεδόν οι μισοί από τους ιπποπόταμους θα αιχμαλωτιστούν και θα μεταφερθούν. Οι δέκα από αυτούς θα καταλήξουν στο καταφύγιο Ostok στο βόρειο Μεξικό και 60 ζώα θα πάνε σε εγκατάσταση στην Ινδία. «Η όλη επιχείρηση θα κοστίσει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Ερνέστο Ζαζέτα, ιδιοκτήτης του καταφυγίου Ostok. 

Το σχέδιο των τοπικών αρχών είναι να δελεάσουν τους ιπποπόταμους με δολώματα, προκειμένου να τους κάνουν να μπουν σε περιφραγμένους χώρους. Εκεί θα μείνουν μέχρι να μπουν σε ειδικά κιβώτια για τη μεταφορά τους. 

Ιπποπόταμοι: Το 2023 θα έχουν φτάσει τους 1.400

Οι ιπποπόταμοι έχουν κάνει «σπίτι» τους τον ποταμό Μαγδαλένα και οι αρχές επανειλημμένα έχουν αποτύχει στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο αριθμός τους, που διαρκώς αυξάνεται. Το 2009 αποφασίστηκε η θανάτωση ζώων, πλάνο το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά την εθνική κατακραυγή που προκάλεσε μια φωτογραφία.

Το πρόγραμμα στείρωσης παραμένει σε ισχύ. Όμως, ο ρυθμός αναπαραγωγής των ιπποπόταμων ξεπερνά σε ταχύτητα την προσπάθεια των ντόπιων να βρουν τα ζώα, να τα αιχμαλωτίσουν και να τα στειρώσουν. 

Από τους τέσσερις ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ, σήμερα υπάρχουν περίπου 130. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πληθυσμό εκτός Αφρικής. Χωρίς να υπάρχουν στην περιοχή φυσικοί «εχθροί» του είδους, ο πληθυσμός τους θα συνεχίσει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Μελέτη εκτίμησε ότι έως το 2034 θα έχουν φτάσει τους 1.400

Βλάπτουν το οικοσύστημα

Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως οι ιπποπόταμοι βλάπτουν το οικοσύστημα του ποταμού Μαγδαλένα- του μεγαλύτερου της χώρας. Κάθε ένα από αυτά τα ζώα τρώει περίπου 40 κιλά χορτάρι τη μέρα, ενώ τα περιττώματά τους δηλητηριάζουν το νερό, σκοτώνουν τα ψάρια και απειλούν την πλούσια βιοποικιλότητα του ποταμού. 

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο συχνές οι επιθέσεις ιπποπόταμων σε ανθρώπους. Πέρυσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτήρισε τους ιπποπόταμους χωροκατακτητικό είδος, κάτι που άνοιξε την «πόρτα» για επιχείρηση θανάτωσής τους, αλλά το πλάνο μεταφοράς θεωρείται το τελευταίο μέτρο για τη διάσωσή τους. 

Με πληροφορίες από Guardian

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ