Υλικά:
500 γρ.φρέσκιες φράουλες
600 γρ.ζάχαρη
1κ.γ. χυμός λεμονιού
50 mlμπράντι (ή ουίσκι)
1λοβός βανίλιας( 1 λοβός βανίλιας αντιστοιχεί σε 1 βανιλίνη)
Εκτέλεση:
- Αφαιρούμε από τις φράουλες το κοτσανάκι με ένα μικρό μαχαίρι και τις ξεπλένουμε καλά.
- Κόβουμε στα δύο τις μεγαλύτερες σε μέγεθος φράουλες και τις μικρότερες τις αφήνουμε ολόκληρες.
- Κόβουμε τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, από την μία άκρη μέχρι την άλλη, με την μύτη ενός μαχαιριού.
- Ξύνουμε ελαφρώς το εσωτερικό της βανίλιας με ένα μικρό μαχαίρι και αφαιρούμε τα μαύρα σποράκια.
- Βάζουμε τις φράουλες σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον λοβό βανίλιας, τα σποράκια της βανίλιας και το μπράντι (ή ουίσκι).Αναμειγνύουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά, ώστε να μην λιώσουμε τις φράουλες.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να μαριναριστούν οι φράουλες και να ”βγάλουν” τους χυμούς τους.
- Βάζουμε τις μαριναρισμένες φράουλες μέσα σε μια κατσαρόλα (ιδανικά με χοντρό πάτο και τοιχώματα). Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30 λεπτά και ανακατεύουμε απαλά, με μια σπάτουλα, ανά διαστήματα.
- Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
- Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα (ή με ένα κουτάλι) τον αφρό που έχει σχηματισθεί στην επιφάνεια της κατσαρόλας.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 1 1/2 ώρα εώς 1 ώρα και 45 λεπτά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να γίνει πιο πυκνή η μαρμελάδα.
- Για τη συντήρηση, βάζουμε την καυτή μαρμελάδα φράουλα σε ένα καθαρό βάζο και κλείνουμε ερμητικά το βιδωτό καπάκι.