Όλοι χρειαζόμαστε μικρές αποδράσεις για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας. Τι πιο όμορφο , λοιπόν , από μια φυσική απόδραση που συνδυάζει την συντροφιά της γαλανής θάλασσας και τους ήχους της εξοχής με την ιστορία.
Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα βρει και να τα απολαύσει μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα.
Κι όμως είναι λίγος ο κόσμος που γνωρίζει και επισκέπτεται τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Παρόλο που οι περισσότεροι εκδρομείς επιλέγουν τον ναό του Ποσειδώνα, τις κοντινές παραλίες για βουτιές και τα γραφικά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι το καλοκαίρι, το Σούνιο έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα σε ομορφιά και σε ιστορία .
Ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου , είναι ο μικρότερος της χώρας και συγκεντρώνει μεγάλο ιστορικό και γεωλογικό ενδιαφέρον. Ιδρύθηκε το 1974 και έχει έκταση πυρήνα 750 εκτάρια και έκταση περιφερειακής ζώνης 2.750 εκτάρια. . Στα όρια αυτής της ζώνης βρίσκεται το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος ή Καμάριζα. Εκτείνεται σε μια μακρόστενη περιοχή στο Ν.Α. άκρο της Αττικής, ανήκει στον Δήμο Λαυρεωτικής, γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο και απέχει μόλις 50χλμ. από την Αθήνα.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου δάσους, έχει ιδιαίτερη σημασία για το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου της Αττικής. Εκτός από τον δρυμό, μια μεγαλύτερη έκταση, η οποία περιλαμβάνει τον δρυμό, έχει ανακηρυχθεί ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την πολύ σημαντική αυτή έκταση προφυλάσει με μεγάλη προσοχη και πολύ καλή δουλειά το Δασαρχείο Λαυρίου. Οι δασεργάτες φροντίζουν με ιδιαίτερο ζήλο ο Δρυμός αλλά και η ευρύτερη περιοχή να διατηρείται όσο το δυνατόν καθαρότερη καθώς και οι δασοφύλακες ασφαλής. Η προστασία των δασών , της πανίδας και χλωρίδας, του δασικού περιβάλλοντος, των δασοτεχνικών έργων είναι κάποιες από τις βασικές αρμοδιότητες που έχει το Δασαρχείο Λαυρίου και που με σωφροσύνη και υπευθυνότητα αντιμετωπίζει.
Το Έγκοιλο Χάος
Σ’ έναν πανέμορφο πευκώνα γεμάτο ξύλινα τραπεζάκια για πικνίκ και με θέα τη θάλασσα προς τη Μακρόνησο βρίσκεται το Έγκοιλο Χάος. Λίγο μετά το ορεινό χωριό Άγιος Κωνσταντίνος (Καμάριζα) θα βρεις ταμπέλα που θα σε οδηγήσει προς τα εκεί.
Το μοναδικό αυτό βάραθρο είναι ένα απ’ τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Πρόκειται για φυσικό μνημείο που προέρχεται πιθανότατα από κατάρρευση οροφής σπηλαίου. Το βάθος του ξεπερνά το 50 μέτρα και σήμερα είναι πλέον περιφραγμένο για λόγους ασφάλειας, αλλά μπορείς να πλησιάσεις αρκετά για να θαυμάσεις το αξιοπερίεργο θέαμα.
Το βάραθρο λέγεται και «Χάος του Κίτσου» από τον ομώνυμο λήσταρχο που δρούσε στην περιοχή τον 19ο αιώνα.
Το σχήμα καρδιάς που έχει του έχει προσδώσει έναν ιδιαίτερο ρομαντισμό και ο θρύλος τον θέλει να είναι αποτέλεσμα πτώσης μετεωρίτη.
Από το Χάος θα βρεις χωματόδρομους προς διάφορες κατευθύνσεις που θα σε οδηγήσουν σε ήσυχα μονοπάτια. Αν τα ακολουθήσεις θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις διάσπαρτες μεταλλευτικές στοές και λείψανα από αρχαία εργαστήρια. Περπάτα με προσοχή και μείνε στα μονοπάτια για να αποφύγεις ατυχήματα. Θαύμασε τις εντυπωσιακές σπηλιές που ανοίγονται πλάι στα πυκνά πεύκα και χάζεψε τη σκοτεινή τους είσοδο.
Το μεγαλύτερο τμήμα του δρυμού καλύπτεται από δάση χαλεπιού πεύκης, θάμνους (πουρνάρι, κουμαριά, σχίνο) και φρύγανα (θυμάρι, αφάνες κ.ά.). Η πανίδα δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ποικιλία ειδών, ενώ, εκτός από την αλεπού, δεν υπάρχουν μεγάλα θηλαστικά. Η ορνιθοπανίδα αντιπροσωπεύεται από κοινά είδη (κουκουβάγιες, σπίνους κ.ά.), αλλά η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστευτικών πουλιών.
Στη διαδρομή θα συναντήσεις ακόμα δεξαμενές, ερειπωμένα σύγχρονα κτήρια και άλλες κατασκευές που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή και την εκμετάλλευση των μεταλλείων.
Μία απ’ αυτές τις στοές είναι η λεγόμενη στοά Παρόν, στην είσοδο του χωριού Άγιος Κωνσταντίνος. Πρόκειται για κεκλιμένη στοά της Γαλλικής Μεταλλευτικής Εταιρείας. Αν και η πρόσβαση είναι εύκολη και εντυπωσιακή δεν προτείνεται χωρίς κάποιον οδηγό και καλό εξοπλισμό.
Για μία ολοκληρωμένη εμπειρία προτείνουμε να συνεχίσεις τη βόλτα σου στο κοντινό Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου. Ο εθνικός δρυμός αφθονεί σε πετρώματα και μεταλλεύματα και η σημασία τους έγινε αισθητή στους κατοίκους της Αττικής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η μελέτη τους και η ιστορική τους σημασία αποτυπώνονται στο μουσείο πολύ γλαφυρά.
Τα αρχαία πλυντήρια μετάλλων της Λαυρεωτικής
Ίσως το σημείο που θα σου προξενήσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ήδη από την αρχαιότητα, στα λατομεία της περιοχής εξορύσσονταν πλούσια μεταλλεύματα. Είναι γνωστό ότι το ασήμι του Λαυρίου αποτέλεσε βασική πηγή πλούτου που ανέδειξε την κλασική Αθήνα σε μεγάλη δύναμη. Γεμάτη υπόγειες στοές και τούνελ, η περιοχή είναι ένας μυστικός παράδεισος για τους σπηλαιολόγους και τους αναρριχητές. Τα ιστορικά μνημεία, τα φυσικά μονοπάτια και η ομορφιά του τοπίου προσελκύουν λίγους και εκλεκτούς.
! Δύσκολα συναντάμε τόσο καλά διατηρημένα πλυντήρια όσο αυτά της Λαυρεωτικής! Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στη σύγχρονη συσκευή αλλά σε αρχαίο σύστημα επεξεργασίας ασημιού! Οι πιο καλοδιατηρημένες κατασκευές βρίσκονται λίγο νοτιότερα απ’ το Χάος και είναι εύκολα προσβάσιμες και με αυτοκίνητο. Βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και δίνουν μία καλή εικόνα της διαδικασίας της επεξεργασίας των μεταλλευμάτων.
Πρόκειται για ορθογώνιες κατασκευές εν μέρει λαξευμένες στον βράχο και εν μέρει κτιστές. Αποτελούσαν κομμάτι της παραγωγής του ασημιού κατά τους κλασικούς χρόνους. Επειδή τα μεταλλεύματα της περιοχής ήταν αναμεμειγμένα, ουσιαστικά τα άλεθαν μ’ ένα είδος μύλου και στη συνέχεια στα πλυντήρια με τρεχούμενο νερό απομάκρυναν τα συστατικά που δε χρειάζονταν. Υπήρχε πρόβλεψη για ανακύκλωση του νερού, ώστε να καταναλώνεται λιγότερη ποσότητα.
Αν κάνεις μία βόλτα στη γύρω περιοχή θα βρεθείς και στο όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Απόλαυσε το μεσογειακό τοπίο, χαλάρωσε στη θέα του πυκνού πράσινου κάνοντας ένα διάλειμμα απ’ τη βαβούρα της πόλης. Στην επιστροφή μία στάση στις ταβέρνες του αξίζει για να ολοκληρώσεις την απόδραση!