19.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Η ομάδα μπάσκετ του Λαυρίου…το θαύμα της Α1!

Πως από ένας Ερασιτεχνικός Σύλλογος, βρέθηκε στα σαλόνια της Α1 κατηγορίας!

Η πόλη του Λαυρίου έχει μεγάλη ιστορία από τα Αρχαία χρόνια, είναι γνωστή για τα νομίσματα, τα μεταλλεία, τα ορυκτά, και τα αρχαία ευρήματα της.

Στη σύγχρονη εποχή το Λαύριο, εκτός από την ιστορία του και την ομορφιά του, είναι υπερήφανο και για την πορεία που διαγράφει εδώ και πολλά χρόνια η ομάδα ανδρών στο μπάσκετ.

Τα πρώτα βήματα της ομάδας

Για να μάθουμε και να καταγράψουμε όλο το ιστορικό, από την αρχή της ίδρυσης της ομάδας μπάσκετ του Λαυρίου, απευθυνθήκαμε στον κύριο Κώστα Αθανασόπουλο, ο οποίος είναι ένα από τα Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου και ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά και ξέρει καλύτερα από τον καθένα το πώς αυτή η ομάδα έκανε το δικό της θαύμα.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Λαυρίου είναι ένας ελληνικός αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται και εδρεύει στο Λαύριο Αττικής. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από μία παρέα φίλων, με τη βοήθεια της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΠΕΛ, η οποία χρηματοδοτούσε την προσπάθεια των παιδιών αυτών. Το έμβλημα και τα χρώματα του Συλλόγου, ήταν τα ίδια με της ποδοσφαιρικής ομάδας. Οι προπονήσεις γίνονταν σε ένα γήπεδο που σήμερα στην θέση του είναι ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, και αργότερα στο γήπεδο της ΑΚΕΛ.

Η ποδοσφαιρική ομάδα ,όμως δεν μπόρεσε να τους στηρίξει οικονομικά για περισσότερο χρονικό διάστημα και έτσι από το 1990 έως το 1993 τα 27 Ιδρυτικά μέλη και ο Σύλλογος χρηματοδοτούντο από το Αθλητικό κέντρο του Δήμου. Παράλληλα, το 1991 δημιουργήθηκε και το Κλειστό Γυμναστήριο Λαυρίου, ένα γήπεδο μεγάλο με 1.400 θέσεις, και έτσι ο Σύλλογος βρήκε το γήπεδο του.

Από το 1994 και μετά ο Σύλλογος έγινε αυτόνομος, δημιουργήθηκαν πολλά τμήματα, όπως το γυναικείο, οι κορασίδες, το παιδικό, το εφηβικό και το ανδρικό με πολλές διακρίσεις και κύπελλα στην πορεία τους. Στο παιδικό και στο εφηβικό τμήμα υπεύθυνος είναι ο κ. Κοσμάς Ζαμπέλης.

Από το 2000 και μετά ξεκίνησε η άνοδος του Συλλόγου, και σε αυτό βοήθησε, σημαντικά, η συμβολή των προπονητών που αξίζει να αναφέρουμε το ονόματα τους. Άνθρωποι με αγάπη για τον συγκεκριμένο Σύλλογο, όπως ο Γιάννης Ξεφτέρης, ο Γιάννης Παραγιός, ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Γκαρώνης, ο Θοδωρής Παλαιοχωρήτης, και ο Ανδρέας Πολέμης, όλοι τους έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα.

Από το 2004 και μέχρι σήμερα, 17 συναπτά έτη, προπονητής της ομάδας είναι ο Χρήστος Σερέλης.

Λίγα λόγια για το Έμβλημα της ομάδας

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Γυμναστικός Σύλλογος Λαυρίου, έπαιζε με τα χρώματα και το έμβλημα της ΑΠΕΛ, μέχρι το 2011, όπου και το έμβλημα άλλαξε σεμία κουκουβάγια, σύμβολο του πρώτου νομίσματος που φτιάχτηκε στην Αρχαία Ελλάδα, με μέταλλο που προήλθε από τα ορυχεία του Λαυρίου και συμβολίζει τους μεταλλωρύχους. Άλλαξαν, επίσης, και τα χρώματα, σε κίτρινο και μπλε.

Η πορεία προς την άνοδο

Ήταν Μάιος του 2007, όταν η ομάδα Μπάσκετ Λαυρίου έπαιξε για πρώτη φορά στη Β ’Εθνική με Πρόεδρο τον κύριο Γιάννη Παρασκευή (να σημειωθεί, ότι ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου από το 1994 έως το 2010), όπου και παρέμεινε για 3 χρόνια. Το Λαύριο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α2 Εθνική Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2010-2011. Από το 2011 έως το 2015 Πρόεδρος διετέλεσε ο κύριος Κώστας Αθανασόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Χρήστο Σερέλη, τον Βαγγέλη Βώδινα(Σημερινό Πρόεδρο Δ.Σ του Ερασιτέχνη Γ.Σ Λαυρίου) και τους παίκτες, ανέβασαν την ομάδα στην Α1 κατηγορία.

Άνοδος στην Α1 Εθνική Κατηγορία (2015-σήμερα)

Το 2015, τη θέση του Προέδρου ανέλαβε ο κύριος Γιάννης Ψαρράκης, σε μία χρονιά ορόσημο για το Λαύριο, καθώς το όνειρο κάθε Λαυριώτη να απολαύσει την ομάδα του στα παρκέ της Α1 είχε γίνει πραγματικότητα. Φτάνοντας στο σήμερα, ο κύριος Γιάννης Ψαρράκης παραμένει στο Δ.Σ του Συλλόγου, και Πρόεδρος είναι ο κύριος Σωτήρης Κωστίδης. Η ομάδα συνεχίζει να αγωνίζεται σε αυτή την κατηγορία σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες και χαρίζοντας στιγμές συγκίνησης σε όλους όσους την αγαπούν και αγωνίζονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, τη φετινή σεζόν διεκδικεί με αξιώσεις το Πρωτάθλημα της Α΄1 Κατηγορίας καθώς η ομάδα είναι ασταμάτητη.

Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες του Γ.Σ. Λαυρίου.

Σίγουρα οι παίκτες της ομάδας είναι ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας της ομάδας Μπάσκετ του Λαυρίου, όπως και ο προπονητής της Χρήστος Σερέλης, ο οποίος είναι από τους μακροβιότερους προπονητές σε πάγκο ελληνικού συλλόγου καλαθοσφαίρισης, όντας πρώτος προπονητής του Γ.Σ. Λαυρίου από το 2004 έως και σήμερα.

Ένα πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ως παίκτης στο παρελθόν αλλά και ως μέλος του Συλλόγου τώρα, είναι ο Σάκης Γιαννακόπουλος. Ο οποίος ήρθε το 2004 από την Καλαμάτα και ήταν ο εμβληματικός παίκτης αλλά και ο αρχηγός της ομάδας έως το 2017.Από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει στην ομάδα, στο τεχνικό team ως βοηθός προπονητή μαζί με τον Ισίδωρο Κουτσό. Αδιαμφισβήτητα το όνομά του είναι συνδεδεμένο με όλες τις επιτυχίες της ανδρικής ομάδας καλαθοσφαίρισης του Λαυρίου.

Φυσικά, σε όλο αυτό το όνειρο που ζει η ομάδα του Λαυρίου, υπάρχει και η στήριξη του Δημάρχου Δ. Λουκά και του Δήμου γενικότερα, καθώς στηρίζει τον Σύλλογο σθεναρά, όπως άλλωστε και όλα τα τοπικά αθλητικά Σωματεία. Την στήριξή του αποδεικνύει έμπρακτα και ο Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Χάρης Ζαγουρής.

Ευχή όλων είναι η ομάδα του Λαύριου να συνεχίσει να σαρώνει τα παρκέ της Α1, με την ίδια επιτυχία που το κάνει όλα αυτά τα χρόνια,  και να κάνει υπερήφανους τους οπαδούς της!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ