25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο δημιουργείται στην Κερατέα.

Επισκεφτήκαμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κερατέας και συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κύριο Δημήτρη Λεβαντή, προκειμένου να ενημερωθούμε για το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο που ετοιμάζεται στην πόλη αλλά και για τις δραστηριότητες του ιστορικού και παραγωγικού φορέα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Συνεταιρισμού

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερατέας ιδρύθηκε το 1924 και είναι ένας από τους παλαιότερους και ιστορικότερους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της χώρας. Η περιοχή της Κερατέας έχει ισχυρό πλεονέκτημα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, είναι πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, έχει τη μεγαλύτερη αγροτική ζώνη των Μεσογείων και αποτελεί σοβαρό πεδίο παραγωγής αξιόλογων και ανταγωνιστικών προϊόντων, αποτελώντας μια δυναμική γεωργική βάση. Η ετήσια παραγωγή της περιοχής ανέρχεται περίπου σε 2.000 τόνους σταφύλια και 1.000 τόνους ελαιόλαδο. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία στην κτηνοτροφία αλλά και στη μελισσοκομία. Τα μέλη του Συνεταιρισμού ασχολούνται κυρίως, με την αμπελουργία και την ελαιοκομία.

Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος, έχει διαπιστωθεί πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στρέφονται στη πρωτογενή παραγωγή.

Οι νέοι στην Κερατέα ασχολούνται με την παραγωγή εδώ και χρόνια καθώς οι χαρισματικές κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την άμεση αγορά προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για ένα αρκετά σοβαρό εισόδημα.

Το σύγχρονο ελαιοτριβείο και η Έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών

Είναι γνωστό πως η ελιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο, παράγει καρπό κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ διαθέτει μακροζωία και προσφέρει μεγάλη σοδειά.

Το ελαιόλαδο που προέρχεται από τον καρπό της ελιάς είναι το μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων. Πέραν των άλλων, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα για τις ασθένειες του δέρματος. Κατά τον Όμηρο το ελαιόλαδο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο και τον χαρακτήριζε ως “υγρό χρυσάφι”.

Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Κερατέας, και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τις υποδομές που θα βοηθήσουν όσους θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή.

Συγκεκριμένα, η κατασκευή ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου ψυχράς έκθλιψης ήταν ένα όνειρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, το οποίο έγινε πραγματικότητα, με την άδεια που πρόσφατα ενέκρινε η Πολεοδομία.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής έχει ξεκινήσει η μετατροπή του βιολογικού καθαρισμού σε βιολογικό καθαρισμό τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

Το υπερσύγχρονο αυτό ελαιοτριβείο, σε έναν από τους δύο ορόφους του θα φιλοξενεί την έκθεση που έχει δημιουργήσει το Λαογραφικό τμήμα της Ακαδημίας Αθηνών, «Ελλάδα, Ελιά, Λάδι», και θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να θαυμάσουν τα εκθέματα αλλά και το ελαιοτριβείο.

Στόχος του Συνεταιρισμού είναι η διατήρηση και η ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την ικανοποίηση των αναγκών των καλλιεργητών.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ